The Leading Trading Academy in Malaysia

Market Insight – 20 Nov 2020

Pergerakkan harga yang tidak stabil masih berterusan. Peningkatan penularan coronavirus di samping langkah-langkah pembatasan dan harapan vaksin membataskan pergerakkan harian.

AS melaporkan lebih 170k kes baru pada hari Rabu, dengan jumlah kematian melebihi 250,000. Kadar kemasukan hospital mencapai rekod baru, dengan 79,410 orang dimasukkan ke hospital dalam 24 jam terakhir. Walikota Datuk bandar New York, Bill de Blasio menutup daerah sekolah sekurang-kurangnya untuk dua minggu.

Laporan mengenai vaksin Oxford/AstraZeneca Covid-19 menunjukkan bahawa ia menghasilkan tindak balas imun yang kuat pada peringkat awal. Keputusan fasa tiga akan diterbitkan pada minggu akan datang. Walau bagaimanapun, pelabur terus memberi tumpuan kepada kemungkinan kemerosotan ekonomi pada Q4.

Pada awal hari rundingan pasaran mengisyaratkan bahawa beberapa pemimpin EU mendorong Suruhanjaya Eropah untuk mengeluarkan rancangan tanpa perjanjian Brexit. Sumber menyatakan bahawa perjanjian mesti dicapai selewat-lewatnya hujung minggu ini. Kemudian pada hari tersebut, berita menunjukkan bahawa ketua perunding EU Michel Barnier membatalkan taklimat minggu depan kepada para pemimpin EU.

Emas jatuh lebih rendah ke paras terendah harian 1,864.89 untuk mengakhiri hari pada $ 1,865 satu auns troy`.

Indek Eropah ditutup dengan warna merah, tetapi Wall Street berjaya mencatat beberapa kenaikan sederhana menjelang penutupan. NASDAQ mengungguli pasaran.

Selamat Maju Jaya.

Related Post

Leave a Replay