The Leading Trading Academy in Malaysia

Market Insight – 15 Sept 2020

Peserta pasaran berada dalam keadaan optimis walaupun sedikit berhati-hati. Suasana positif lebih jelas pada sesi AS, kerana Wall Street berjaya mengakhiri hari dengan kenaikan, setelah dua minggu ditutup dalam kerugian. Spekulatif utama bagaimanapun menunggu keputusan Rizab Persekutuan AS akhir minggu ini.

Dolar jatuh berbanding dengan semua pesaing utamanya, termasuk GBP yang tengah lemah, tetapi dolar AS mengakhiri hari ke atas paras terendah harian apabila terdapat sedikit momentum menaik pada sesi terakhir.

Pasangan EUR/USD berlegar di sekitar 1.1900 namum gagal memecah ke atas. GBP/USD menuju ke arah  1,2860, kira-kira 100 pip lebih tinggi selepas kejatuhan minggu lalu. Yen Jepun turut meningkat bersama dengan emas, walaupun tiada perubahan pada hasil bon kerajaan dan ekuiti yang lebih positif.

Harga emas meningkat sepanjang hari, tetapi keuntungannya sederhana. Harga minyak mentah, sebaliknya, terus tertekan apabila OPEC mengurangkan ramalannya untuk permintaan minyak tahun ini dan seterusnya, memberi amaran bahawa risiko kekal tinggi untuk separuh pertama tahun 2021.

Parlimen UK membincangkan Rang Undang-Undang Pasaran Dalaman, dan PM Johnson Johnson mempertahankannya, dengan mengatakan bahawa ia akan memberi kerajaan “kemungkinan yang lebih nyata” daripada perjanjian perdagangan dengan EU. Namun, bekas PM UK David Cameron dan Theresa May telah memberi amaran mengenai Rang Undang-Undang Pasaran Dalaman dengan mengatakan bahawa ia boleh merosakkan reputasi antarabangsa UK.

Percubaan vaksin AstraZeneca/Oxford tetap dihentikan di AS, ketika pihak berkuasa tempatan menyiasat kes UK. WHO memberi amaran bahawa situasi yang terteruk masih belum berlalu.

Selamat Maju Jaya.

Related Post

Leave a Replay