The Leading Trading Academy in Malaysia

Market Insight – 13 Jan 2020

Pasangan utama semalam melakukan pengumpulan di kawasan berhampiran dengan zon harga pada hari Isnin, di ambang suasana pasaran yang bertambah baik. Walaubagaimanapun situasi keseluruhan, sentimen masih lagi dalam keadaan berhati-hati disebabkanb ketiadaan pemangkin ekonomi yang jelas.

Dolar berada di bawah tekanan penjualan pada waktu petang Amerika, ketika ekuiti cuba pulih daripada kerugian harian dan mencatat kenaikan sederhana, sementara hasil bon Perbendaharaan AS meneruskan kenaikan mereka.

Berita baik pula, peserta pasaran berspekulasi bahawa Presiden AS yang akan datang Joe Biden berkemungkinan akan mengumumkan rangsangan fiskal selanjutnya dalam sidang media yang dijadualkan pada hari Khamis depan. Ketua Fed AS Jerome Powell juga akan menyampaikan ucapan pada hari yang sama.

Covid pula, UK melaporkan 45K kes baru, di bawah paras tertinggi yang dilaporkan minggu lalu. Walaupun begitu, pihak berkuasa memberi amaran mengenai keadaan sistem kesihatan yang rapuh. Canselor Jerman Angela Merkel mengulangi bahawa situasi masih boleh pergi ke arah lebih teruk, sambil menambah bahawa negara itu berkemungkinan besar akan tetap berada di bawah langkah-langkah ketat sekurang-kurangnya sehingga April.

Berita baik datang dari Israel: analisis awal yang dilakukan oleh Clalit Health Fund, penyedia penjagaan kesihatan terbesar di Israel, menunjukkan bahawa terdapat penurunan 33% jangkitan COVID-19 14 hari selepas dos pertama vaksin Pfizer/BioNTech, seperti yang dilaporkan oleh Israel saluran berita Ynet. Penduduk negara ini berjumlah 8.89 juta dan 20% daripadanya telah diberikan vaksin.

Pound melonjak setelah Gabenor Bank of England, Andrew Bailey meredakan jangkaan kadar negatif, setelah menyatakan bahawa itu adalah isu kontroversial. Beliau juga mengatakan bahawa masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan mengenai perlunya rangsangan di masa depan.

Selamat Maju Jaya

Harga emas kekal dalam tahap biasa, dengan titik berakhir hari ini pada $ 1,851 satu troy ounce. Harga minyak mentah lebih baik, mendapat sokongan dalam ekuiti. WTI menetap pada $ 53.10 setong.

Related Post

Leave a Replay